0

Žiadne produkty

  • Poštovné

    0,00 €
  • Spolu

    0,00 €
Domov > Prípadové štúdie>Vdýchli sme život bývalej ubytovni
Cenová ponuka

Vdýchli sme život bývalej ubytovni

Rekonštrukcia chátrajúceho objektu prebiehala od marca 2015. Z nášho pohľadu bola dôležitá prípravná fáza, konzultácie a odborné rozhovory s architektmi a zhotoviteľom. Konzultovali sme technické možnosti a vhodné riešenia, ktoré by boli v prvom rade funkčné, spĺňali bezpečnostné požiadavky a zodpovedali predstavám o nadčasovej architektúre objektu. Po hrubých stavebných úpravách a rekonštrukcii exteriéru a interiéru prišiel v priebehu roku 2016 čas na výrobu sklenených riešení.

Polyfunkčný objekt a parkovací dom Miletičova 60, Bratislava-Ružinov
Zhotoviteľ:  YIT Reading a.s.
Stavebník: Profinex estate, s.r.o
Investor:PROFINEX Holding, s.r.o.
Hlavný architekt: 
Dipl. Ing. arch. Ondrej Bober, Bluhm Partner, s. r. o./Bluhm Partner AG
Autorská spolupráca:Ing. arch. Peter Šimko
Miesto montážeBratislava
Termín montáže:2016 až 4/2017
Prostredieinteriér aj exteriér

 

Realizovali sme:             

V polyfunkčnej budove - zrkadlové stropy a zrkadlové steny, sklenené steny, balkónové sklenené zábradlie, exteriérové bezpečnostné celosklenené terasové zábradlia, sklenené paravány
V parkovacom dome - bezrámové sklenené zábradlia, bezpečnostné lepené sklá s madlami, nerezové zábradlia schodiska

Použité sklo:    

VSG číre sklo, ESG číre sklo, vrstvené číre sklo ESG/VSG s mliečnou fóliou, connex s mliečnou fóliou, vrstvené číre sklo ESG/VSG s čírou fóliou, zrkadlá, lacobel pure white

Použité kovanie na sklo:

bočný kotviaci profil skleneného zábradlia, madlo na stenu, nasúvacie madlo na zábradlie, bodové úchyty zábradlia, hliníkový profil na ukotvenie zrkadiel

Obr. 1: Ukážka technického výkresu a umiestnenie skleneného paravanu, ktorý oddeľuje susediace balkóny.

Interiér – vestibul

V centrálnej časti budovy, na prízemí sa nachádza vstupná priestranná hala, kde sme na základe požiadavky vyrobili a nainštalovali stropné zrkadlá s hrúbkou 4 mm a zrkadlové steny rovnakej hrúbky po celom obvode vestibulu. Dosiahli sme tak optické zväčšenie priestoru a väčšiu svetelnosť.
Na poschodí v priestore vestibulu sme realizovali aj sklenené steny z tvrdeného číreho skla hrúbky 10 mm a sklenené parapety z bieleho skla s hrúbkou 4 mm. Spojením presklených stien a zrkadiel vznikol vo vstupnej hale veľký otvorený priestor.

Obr. 2: Vestibul so zrkadlovými stenami a čírymi sklenenými stenami na poschodí.

Obr. 3: Priečny rez a detail umiestnenia sklenených parapetov a zrkadiel na strope a na stene vstupnej haly.

Rezidenčná časť

Rezidenčná časť, vo vyšších nadzemných podlažiach, pozostáva zo 152 bytov a apartmánov. Pre bytové jednotky sme realizovali sklenené exteriérové zábradlia na balkónoch z číreho skla, s čírou fóliou, v kotviacom systéme EasyGlass s vrchným hliníkovým madlom.

Obr. 4 a 5: Exteriérové zábradlia na balkónoch a technický výkres balkónového skleneného zábradlia

 

Mezonetové byty sa vynímajú na vyšších nadzemných podlažiach s presklenými terasami. Zábradlia sú, podľa normy, vo výške 1 meter, a to z dôvodu väčšej prepadovej hĺbky. Kovania sú lakované na antracitovú farbu podľa požiadavky architekta. Na 176 balkónov pre byty, obchodné aj administratívne priestory bolo použitých cez 500 m² vrstveného číreho skla s čírou fóliou.
Ďalej sme realizovali exteriérové celosklenené zábradlia na terasách so systémom kotvenia na nerezových terčoch. Použili sme bezpečnostné sklo ESG/VSG 8.8 a na jeho laminovanie bola použitá fólia EVA safe od Bridgestone. Na terasy bolo použitých približne 173 m² vrstveného bezpečnostného skla.

Obr. 6 a 7: Presklená terasa mezonetového bytu a technický výkres časti bezpečnostného terasového celoskleneného zábradlia na terčoch

Obr. 8: Na rozdelenie terás a predelenie balkónov sme použili sklenené paravány z vrstveného číreho skla s mliečnou fóliou.

Obr. 9: Paravány s mliečnym sklom oddeľujú jednotlivé priestory bytov a použili sme ich aj na miesta pre optické a zároveň dizajnové oddelenie vzduchotechniky.

Parkovací dom

Celosklenené zábradlia sme dodávali aj po celom obvode zrekonštruovaného parkovacieho domu. Na dvojposchodový parkovací dom sme použili 190 m² tepelne tvrdeného a vrstveného bezpečnostného skla. Volili sme tu sklenené zábradlie s bočným kotvením do profilu s nasúvacím madlom.

Obr. 10: Priečny rez skleneného zábradlia s bočným kotvením do hliníkového profilu

Výsledok, ktorý nás teší

Aj naším pričinením dostal objekt na Miletičovej ulici novú tvár. Z nepríťažlivej budovy vznikol použitím ľahkých a moderných materiálov úplne nový objekt s multifunkčným využitím. Architekti zbavili budovu ťažkého panelového zábradlia a nahradili ho ľahkým skleneným. Kvalitne zrealizovaná príprava od zamerania, cez výrobu na mieru, až po odbornú montáž s orientáciou na detail pre nás znamenala príjemnú spoluprácu a výsledok, na ktorý sme hrdí.