0

No products

  • Shipping

    0,00 €
  • Total

    0,00 €
Home > Prípadové štúdie>Rekonštrukcia a modernizácia Kúpeľov Piešťany s wellness
Cenová ponuka

Rekonštrukcia a modernizácia Kúpeľov Piešťany s wellness

Španielska dizajnérka - cieľ - dostať do vnútra farebné sklo
do renovácie a modernizácie svojich priestorov a zariadení.


Slovenské liečebné kúpele Piešťany zrekonštruovali a rozšírili v areáli kúpeľného domu Irma prevádzku wellness. S ohľadom na zvýšenie kvality služieb a spokojnosti hostí kúpeľov v Piešťanoch prebiehala od 22.10.2018 kompletná rekonštrukcia bazénu v hoteli Thermia Palace a čiastočná rekonštrukcia priestorov v Irma Health Spa. Dokončenie prác a predstavenie nových priestorov verejnosti bolo v pondelok 17.júna 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=y7RfmP8ZAns

Výsledkom tejto renovácie je nový vnútorný bazén s vitrážnymi stropným oknom a vynovený vonkajší bazén hotela, obohatené s najmodernejšími relaxačno-terapeutickými zariadeniami a prvkami kúpeľov a wellnessu. Poskytnú hosťom Thermia Palace nový rozmer pohodlia a zavŕšia tým niekoľkoročnú snahu Kúpeľov Piešťany o vybudovanie špičkového wellness zariadenia v spojení s 5* hotelovým komplexom.


Autorsky sa na projekte podieľali architekti Maroš Varga a Christian Hoppe, ktorí citlivo zosúladili secesný ráz celého komplexu.



Hotel je označený ako historická pamiatka. Dominantou medzi interiérom kúpeľného domu a vonkajšími bazénami je sklenený tunel. Navrhnutý bol tak, aby sa nenarušil celkový vizuálny vzhľad historickej budovy. Plný stavebné materiály by pôsobili príliš rušivo, preto riešenie zo skla tu má svoje opodstatnenie aj z dizajnového hľadiska. Sklenený tunel prišiel ako podnet od pamiatkárov.
Detaily však nemali technicky doriešené, s veľa otázkami sa obrátili na nás.
Architekt hlavne riešil protiveternú clonu pri vstupe o budovy.

Keďže bazény sú v prevádzkované celoročne je sklenený tunel navrhnutý na podobnom princípe ako automatické karuselové dvere v nákupných centrách. V zime je úlohou tunela zabraňoval stratám tepla a v lete prieniku tepla do vnútra. Toto riešenie je obzvlášť vhodné v oblastiach s vysokou hustotou prevádzky, a tam, kde sú cieľom úspory energií.


Architekta zaujímal hlavne celkový výsledok, technické riešenie nechali na nás.
Riešenie tunela sme navrhli na základe konzultácie u odborníkov v Rakúsku.
V rámci zdokonalenia techník sme boli v priebehu realizácie konzultovať v zahraničí, na základe ich skúseností s podobnými riešeniami
Statiku sme nevytvorili a zabezpečili sami, statik bol z ČR, ktorý má skúsenosti s podobnými projektami, na historických pamiatkach
Po vykreslení modelu, spojov, pružnosti, sile lepenia a pod stupňom zaťaženia pri výpočte - navrhli sa hrúbky skiel a počet rebier, odsúhlasil spôsob lepenia a nadpájania skiel
Vytvorili sme aj model 1:5
V pôvodnom návrhu bol menší počet rebier, my sme na základe statiky doplnili ešte jedno rebro
Rebrá držali konštrukciu zboku a spredu, aj strechu proti prepadu
Tunel slúžil ako záveternú stena, odborný názov pre zamedzenie úniku teplého vzduchu aj v obchodných centrách - proti prievanu
Rovno sa využil aj ako miesto pre 2 sprchy
Prechod k exteriérovými bazénu, ktorý by mohol slúžiť celoročne
Automatické posuvné dvere GEZE
Na základe dizajn manuálu, ktorého sme sa držali pri výbere kovaní, použili sme aj kovania značky HAFELE
Sklá sú lakované, čím sú ošetrené od pôsobenia vonkajších vplyvov
Strecha tunela je vyspádovaná k budove, kde je umiestnený žľab ako medzikus medzi fasádou a izoláciou, ako riešenie pre odtekania dažďovej vody

Vitráž strešného svetlíka
Strešné okná z izolačných skiel, funkčná časť sterechy, ktorý bolo potrebné prekryť
Vitráž nemala funkciu okna, ale najmä estetickú funkciu - estetická predstavba
Pôvodný základný námet sme museli prepracovať na mieru, na základe reálnych rozmerov svetlíka
Boli 2 možnosti riešenia - originálna vitráž
Imitáciu vitráže sme robili na vitráže sklá, kde bola zachovaná štruktúra vitrážneho skla, na ktorej bol vytvorený raster vitráže - olovené rámiky (strieborné, časom stmavne) a farbebné kombinácie
Asi mesiac sme pracovali, pri dolaďovaní
Vytvorili sme viac ako 15 vzoriek, aby konečný efekt bol čo najviac podobný originálnemu návrhu
Robili sme aj niekoľko farebných variantov, kde bolo dané len rozloženie
Pri vytváraní najvernejšieho kópie sem sa zabávali aj s tieňovaním, hrúbkami rámika, ktoré sme tieňovali, aby celá grafika vyzerala plasticky a vierohodne
Nosný rám je vyrobený z nerez, kvôli umiestneniu nad bazénom, aby nehrdzavela konštrukcia
Konštrukcia bola natreté čiernou kováčskou farbou s kúskami grafiku pre navodenie historického dojmu - pri lome svetla sa čierna farba jemne trbliece
Na stropné okno sme si dali robiť samostatne statiku, konkrétne na oceľovú konštrukciu
Výplň bola zložená z viacerých dielov, ktoré na seba plynulo nadväzovali
podobne aj vitráž
Sklá boli tvrdené a bezpečnostné, vrstvené s EVA fóliou, ktorá bola číra ale v kombinácii v mliečnymi sklom, aby nebolo vidieť strešné okná v pozadí
    
Okná
Nerezová konštrukcia, menej výrazná, pozlátená, do ktorej boli vkladané satinované sklá
    
Celé to má mať veľkolepý kúpeľný vzhľad
Stavba bola časovo náročná - až nereálne termíny
Počasie tiež nepridalo, veľa daž'dov a nepríjemná zima
Mali sme začať po dokončení a kompletnej príprave, hrubé zemné práce mali byť už hotové, ale sme pracovali v priebehu, hlavne z bezpečnostného hľadiska a práce so sklom
    
Sprchové kúty v ubytovacej časti, sprchové párovanie, dvere do toaliet -  laminovanie emailovainé farebné sklá
Sklenené steny vo wellness časti v oddychovej zóne
Výrobník ľadu - dizajnové prvky v interiéri

https://www.youtube.com/watch?v=y7RfmP8ZAns