0

No products

  • Shipping

    0,00 €
  • Total

    0,00 €
Home > Prípadové štúdie>Sklenené steny kancelárie v lofte
Cenová ponuka

Sklenené steny kancelárie v lofte

Vo veľkej dvojpodlažnej miestnosti, ktorá predtým slúžila ako telocvičňa pre deti základnej školy, sa dnes nachádza moderná kancelárie plná mladých kreatívnych ľudí, ktorí sú základom internetového portálu Interez.sk. Pozrite sa ako sme pomocou sklenených stien akusticky a vizuálne rozdelili priestor loftu a vytvorili tak plnohodnotné miestnosti sa zachovaním svetelnosti a optickej otvorenosti industriálneho priestoru.

Revitalizácia bývalej školy na atraktívnu multifunkčnú budovu

V budove bývalej základnej školy pri mestskej tržnici v Banskej Bystrici po skončení stavebných prác vznikli zrekonštruované kancelárske priestory. Nachádzajú sa na Námestí Štefana Moysesa v historickej budove v centre mesta.
Podľa vyjadrenia developera “ide o jedinečný projekt v rámci centra mesta Banská Bystrica, ktorý nebude mať v blízkej budúcnosti porovnateľnú konkurenciu”.

Šťastný príbeh pre industriálnu architektúru

Rekonštruovaná budova na Námestí Štefana Moyzesa sa totiž mohla pýšiť tým, že tu sídlilo prvé slovenské gymnázium. Bolo to v období rokov 1852 až 1967 a o jeho vznik sa pričinil práve Štefan Moyzes. Banskobystrické slovenské katolícke gymnázium vzniklo o celých desať rokov skôr, než gymnázium v Revúcej, ktoré sa donedávna titulom prvého slovenského gymnázia chválilo. Na tento historický fakt pritom len pred pár rokmi prišiel banskobystrický historik Vladimír Sklenka. Budova naposledy slúžila školským účelom, keď ju navštevovali žiaci Základnej školy Slobodného slovenského vysielača.

Namiesto tried, šatní či telocvične tu vznikli 3 poschodia luxusných bytov a moderné nebytové priestory. Administratívna časť ponúka na 1.poschodí ponúka viac kancelárskych priestorov. Väčšina z nich je loftového typu, čo z nich robí unikátny priestor. Práve v jednom otvorenom veľkoplošnom kancelárskom priestore na poschodí sme realizovali sklenené steny. Realizácia prebehla v 2 fázach. Po oboch stranách centrálneho priestoru kancelárie sa nachádzajú samostatné oddelené nadpodlažné miestnosti na vyvýšenom mieste, ku ktorým vedie schodisko.

Nakoľko sa priestory vynačujú svetlou výškou a viacúrovňovým vertikálnym členením, celková výška kancelárie presahuje 4 metre. Okrem historického charakteru priestoru vyniká kancelária výhľadom na historické pamiatky v centre Banskej Bystrice.

Sklenené steny pre očarujúci priestor s nádychom histórie

Po otvorení vchodových dverí sa vám naskytne skutočne skvostný pohľad. Vchádzate do veľkej miestnosti, ktorá predtým slúžila ako telocvičňa pre deti základnej školy. Dnes je z nej moderná trendová kancelárie plná mladých kreatívnych ľudí, ktorí sú základom internetového portálu Interez.sk.
Vďaka vysokému stropu sa na obidvoch stranách nachádza oceľová konštrukcia, ktorá vytvára 2 takmer identické samostatné miestnosti. Prístup je vytvorený pomocou oceľových schodov.
Predstava je jasná. Vizuálne aj zvukovo oddeliť kancelárie na poschodí od zvyšku priestoru.
Už počas ujednocovania si možností cítite, že zvuk rezonuje v tomto zmenšenom priestore a odráža sa od stien. Pri každom slove medzi nami a nájomcami priestoru vnímate akustiku tohto malého priestoru.

Hlavná požiadavka bola akustické oddelenie nadpodlažných miestností od zvyšku kancelárie, aby sa v tom otvorenom priestore navzájom nerušili pri práci, či rozhovoroch s klientami. Zároveň sme riešenie navrhovali s ohľadom na moderne zariadenú kanceláriu sme dávali dôraz na zachovanie čistoty priestoru, aby bola sklenená stena nenápadná, nepútala príliš pozornosť a nechala vyniknúť historický charakter a krásu pôvodnej architektúry.
Z dôvodu zvlneného stropu a inštalácie osvetlenia je potrebné do pevných panelov pri výrobe urobiť potrebné výrezy. Kotvenie skiel do minimalistických profilov do stropu a oporného múru nadzemnej časti.

Prestavba bývalej základnej školy na polyfunkčný objekt pomohla stavbe, v ktorej dlhé roky sídlila základná škola, opäť nadobudnúť hodnotu a začleniť ju do centra spoločnosti. Na základe spätnej väzby je viac než vyhovujúce a stretli sme sa s pozitívnou odozvou. Sklenené steny tak pomohli redakcií Interez Media plnohodnotne využiť všetky priestory ich novej kancelárie.